A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Люботинський ліцей №2 Люботинської міської ради Харківської області

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

Дата: 02.10.2024 12:42
Кількість переглядів: 11

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом
Всесвітній День боротьби зі сказом відзначається щорічно 28 вересня, починаючи з 2007 року. Дата обрана не випадково. 28 вересня – це день смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу у світі вакцину від сказу. Цього дня представники медичної спільноти проводять різноманітні санітарно-освітні заходи щоб привернути увагу до проблем поширення цієї хвороби, її наслідків, успішних прикладів боротьби з цим захворюванням, а також підвищити обізнаність щодо її профілактики.
 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п’ятірку основних небезпечних зоонозів  (захворювань спільних для людей і тварин), що завдають найбільших соціальних і економічних збитків.
 Сказ  - гостре, особливо небезпечне, інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі швидким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Людина може заразитися сказом при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Можливе зараження при зніманні шкір хворих на сказ тварин, особливо лисиць.
Але йому можна запобігти за допомогою вакцинації. За даними ВООЗ в переважній більшості випадків смерті людей від сказу джерелом інфекції є собаки. Інкубаційний період хвороби триває від 2 тижнів до 3 місяців, іноді до року і залежить від таких факторів, як місце проникнення вірусу і вірусного навантаження.  

Наш заклад освіти долучився до Всесвітнього дня боротьби проти сказу. З учнями 9 класу відбувся інформаційний захід за участі вчителя біології Колонтаєвської С.В  до Всесвітнього дня боротьби зі сказом на тему «Сказ: що варто знати і як уберегтися».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень